CLOUD & Ασφάλεια (Β’ μέρος) – Οικιακός Αυτοματισμός και Συστήματα Ασφάλειας

Στο προηγούμενο τεύχος του Security Manager, No84, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2019 αναφερθήκαμε στο Cloud, στην ασφάλεια και τη δυνατότητα διασύνδεσης του αυτοματισμού. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στην βιομηχανία του οικιακού αυτοματισμού και τη διασύνδεση της με τα συστήματα ασφαλείας.

Η βιομηχανία του οικιακού αυτοματισμού εδώ και ήδη δύο δεκαετίες, προσέφερε πληθώρα λύσεων με πολλές δυνατότητες και η τεχνολογία ήταν ξεκάθαρα πιο ανεπτυγμένη σε σύγκριση με το συντηρητικό τομέα της ασφάλειας. Απέτυχε όμως να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Οι κύριοι λόγοι ήταν το υψηλό κόστος, η πολυπλοκότητα στη χρήση και η αδυναμία μέχρι πρότινος να εφαρμοστούν καινοτόμοι αυτοματισμοί σε υφιστάμενες δομές. Τα συχνά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα πρώτα συστήματα, έφερναν συχνά τους ιδιοκτήτες στο δυσμενές σημείο να αποσυνδέουν τα πανάκριβα συστήματα τους.

Οι ιδιοκτήτες οικιακών καταλυμάτων εμπιστεύονται τους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του αυτοματισμού έγιναν διάφορες έρευνες. Μία από αυτές ανέδειξε ότι οι ιδιοκτήτες οικιακών καταλυμάτων εμπιστεύονται τους εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τεχνικών επαγγελματιών.

Οι κατασκευαστές αυτοματισμού προσπάθησαν να προσφέρουν δυνατότητες ασφάλειας στα προϊόντα τους αλλά απέτυχαν να πείσουν τους επαγγελματίες εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας να τα χρησιμοποιήσουν καθώς η ιδιαίτερη κουλτούρα που έχει ο απαιτητικός τομέας της ασφάλειας παραμένει χώρος για λίγους.

Ο Αυτοματισμός δεν είναι πλέον είδος πολυτελείας

Η αγορά όμως σύντομα άλλαξε και ξαφνικά ο Αυτοματισμός δεν είναι πλέον είδος πολυτελείας. Αρκετά συστήματα μπορούν να δώσουν λύσεις ασύρματα σε υφιστάμενες μικρομεσαίες οικίες και διαμερίσματα, με λογικό κόστος.

Οι τάσεις δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και μικρομεσαίων σπιτιών που αποτελούν ποσοστιαία τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς ζητούν πολύ απλές και συγκεκριμένες λειτουργίες.

Μερικά παραδείγματα απλών λειτουργιών που ζητούν οι οικιακοί πελάτες είναι:

  • Να σβήσουν όλα τα φώτα – Ηλεκτρικές συσκευές κατά την αποχώρηση από το σπίτι ή διαμέρισμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Πόσες φορές αναρωτιόμαστε αφότου φύγαμε, αν ξεχάσαμε αναμμένα φώτα, τον θερμοσίφωνα, τη θέρμανση, τα κλιματιστικά, το σίδερο ή ακόμα και τον φούρνο;
  • Να ανάψουν συγκεκριμένα φώτα κατά την είσοδο στο σπίτι το βράδυ για να μην βαδίζουμε στα σκοτεινά ενώ κρατάμε ψώνια, κλειδιά, παιδιά, laptop κτλ. στα χέρια μας.
  • Λειτουργία χρονοδιακόπτη για φώτα που μένουν αναμμένα το βράδυ για ασφάλεια και σβήνουν το πρωί ή για ηλεκτρικά ρολά που να κλείνουν με τη δύση του ήλιου.
  • Η απομακρυσμένη ενεργοποίηση της θέρμανσης, των κλιματιστικών ή του θερμοσίφωνα είναι ίσως η πλέον περιζήτητη λειτουργία.
  • Άνοιγμα της πόρτας χωρίς τη χρήση κλειδιών και απομακρυσμένο άνοιγμα μιας πόρτας. Πολλές φορές χρειάζεται να δώσουμε κλειδιά της πόρτας του σπιτιού μας σε συγγενείς, φίλους, καθαρίστριες, τεχνικούς και άλλους. Όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στα άτομα που δίνουμε τα κλειδιά πάντα ανησυχούμε μήπως έχουν αντιγραφεί ή χαθεί τα κλειδιά μας.
  • Οπτική επιβεβαίωση κατά την είσοδο των παιδιών ότι γύρισαν σπίτι από το σχολείο και ότι είναι ασφαλή.

Τα πιο πάνω παραδείγματα είναι μερικές λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει πλέον ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σπίτι.

Η διασύνδεση των πιο πάνω συστημάτων με συστήματα ασφαλείας είναι δαπανηρή και μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εφιάλτη για τον επαγγελματία εγκαταστάτη και τον τελικό πελάτη, όταν αυτά προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Δίνοντας όμως τέτοιες δυνατότητες στα συστήματα αυτοματισμού, φυσιολογικά προκύπτουν προβλήματα ενώ ισχύουν οι ίδιες προκλήσεις ασφάλειας που αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο. Στον οικιακό αυτοματισμό τα πράγματα είναι όμως σαφώς πιο δύσκολα, αφού αυτά τα συστήματα δεν έχουν στο DNA τους την αυτοπροστασία τους και είναι προφανώς συγκριτικά πιο ευάλωτα σε κυβερνο-επιθέσεις.

Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν πριν να γίνει ο συσχετισμός, κι έτσι η αναμενόμενη εξέλιξη είναι γεγονός: τα συστήματα ασφαλείας άρχισαν να προσφέρουν δυνατότητες αυτοματισμού.

Η λογική είναι ότι η ασφάλεια και η αυτοπροστασία του συστήματος επιμελείται από κατασκευαστές ασφαλείας, παρόλο που σίγουρα υστερούν προς το παρόν σε επιλογές στον αυτοματισμό, σε σύγκριση με συστήματα που εξειδικεύονται στον αυτοματισμό.

Η alarm.com μεταξύ άλλων που ακολούθησαν το παράδειγμα της, προσφέρει μια αξιόπιστη λύση, στηριγμένη σε σύστημα συναγερμού που συνδέει αυτοματισμό, παρακολούθηση, θυροτηλεόραση, μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, θερμοστάτες για κεντρική θέρμανση και ψύξη, ηλεκτρικές κλειδαριές και άλλα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η παγκόσμια αγορά για τεχνολογία IoT (Internet of Things) η οποία αποτελείται από λογισμικό, συνδεσιμότητα, υπηρεσίες και υλικό έφθασε στα $130 δισεκατομμύρια το 2018. Σύμφωνα με την έρευνα και τα στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία Global Data, αναμένεται πως μέχρι το έτος 2023 η αγορά του IoT θα ανέλθει στα $318 δισεκατομμύρια και θα συνεχίσει την ανοδική πορεία με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 20%. Ενώ η συνδεσιμότητα και το IoT υλικό έχει μεγαλύτερη προβολή, το λογισμικό αλλά κυρίως οι υπηρεσίες είναι αυτές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες δυνατότητες κέρδους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: Σχεδιασμό, εγκατάσταση, συντήρηση αλλά και δημιουργικές ιδέες εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας.

Βάσει του πιο πάνω, το μοντέλο SaaS Λογισμικό που πωλείται ως υπηρεσία (Software as a Service & Security as a Service) προνοεί ότι οι σύγχρονοι εγκαταστάτες εξελίσσονται και βρίσκουν τρόπους να προσφέρουν υπηρεσία με μηνιαία χρέωση στους πελάτες τους.

Περισσότερα για την εφαρμογή του μοντέλου SaaS και RMR (Recurring Monthly Revenue), δηλαδή Μηνιαίο Επαναλαμβανόμενο Κέρδος από τον εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας, στο επόμενο τεύχος.

Εκπαίδευση και πιστοποίηση στην πλατφόρμα της alarm.com by SDC διαθέσιμη για αδειούχους επαγγελματίες εγκαταστάτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 215 2157000 για Ελλάδα και 7777 7720 για Κύπρο.