Πραγματική Ασφάλεια στα Συστήματα Ασφαλείας!

Του Λευτέρη Κανέλλου και Γιάννη Πετρόπουλου 

Πραγματική Ασφάλεια στα Συστήματα Ασφαλείας 

Στην αγορά συστημάτων ασφαλείας, πολλοί κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια προϊόντα εύκολα στην εγκατάσταση και στον προγραμματισμό τους, που άνετα ένα πρόσωπο περιορισμένων τεχνικών γνώσεων μπορεί να εγκαταστήσει στο υποστατικό του και να τα χειρίζεται από  το κινητό του τηλέφωνο. 

Εδώ όμως έρχεται η πιο σημαντική πρόκληση, στον κλάδο συστημάτων ασφαλείας. 

  • Πόση πραγματική ασφάλεια παρέχει η συγκεκριμένη διαδικασία στον τελικό χρήστη?  
  • Πόση από την πραγματική μας ασφάλεια είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε για να έχουμε αυτοματισμούς και έξυπνο σπίτι? 
  • Αν το cloud του κατασκευαστή «πέσει» ή ακόμα αν ο κατασκευαστής σταματήσει να υφίσταται ως εταιρεία, τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν; 
  • Πόσο ασφαλές είναι το δίκτυο του σπιτιού μας μετά από την εγκατάσταση και σύνδεση αυτού του συστήματος; 

Μήπως κάποιοι εγκαταστάτες θυσιάζουν την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα στον βωμό της εύκολης πώλησης και εγκατάστασης; 

Αποτελεί κοινή προσέγγιση στον κλάδο, ότι βασικά στοιχεία για τη σωστή προστασία ενός υποστατικού είναι η μελέτη, η εγκατάσταση και το προϊόν. 

Η μελέτη λοιπόν πάντα πρέπει να προνοεί τη σωστή αντίδραση του συστήματος σε ακραίες περιπτώσεις. 

Η σωστή εγκατάσταση πρέπει να γίνεται από έμπειρους και ηθικούς επαγγελματίες, οι οποίοι δε θα συμβιβαστούν εύκολα με τον απαιτητικό πελάτη και θα τον πείσουν ότι η σωστή εγκατάσταση είναι προς το συμφέρον του ακόμα κι αν πιθανόν να έρχεται σε σύγκρουση με την αισθητική του ιδιοκτήτη ή και την ευκολία του. 

Το κατάλληλο προϊόν, επιλέγεται βάσει των αναγκών που προκύπτουν από την μελέτη και τις ειδικές συνθήκες εγκατάστασης, άρα δεν μπορεί ένα συγκεκριμένο προϊόν να καλύψει όλες τις ανάγκες. 

Ένα σύστημα συναγερμού πρέπει πρωτίστως να προστατεύσει εμάς και την οικογένειά μας όταν ζούμε μέσα στο σπίτι και σε δεύτερο χρόνο την περιουσία μας όταν το σπίτι είναι άδειο. Αυτό συμπληρώνεται και με τη σύνδεσή του σε ένα σωστό κέντρο λήψεως σημάτων. Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα μία ειδοποίηση στο κινητό και οι εξελιγμένοι αυτοματισμοί όταν καταλάβουμε πιθανόν αργοπορημένα στον ύπνο μας ότι οι διαρρήκτες βρίσκονται ήδη στο σπίτι μας; 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο τελικός πελάτης ανακαλύπτει ότι για τη συγκεκριμένη ομάδα συστημάτων δεν χρειάζεται κανέναν και ότι μπορεί να τα εγκαταστήσει μόνος του, όπως κάνει ήδη με την έξυπνη τηλεόρασή του. Πέρα από τις εμπορικές επιπλοκές που φέρνει αυτή η πρακτική στον κλάδο της ασφάλειας, προκύπτει το θέμα της πραγματικής ασφάλειας που είναι και η ουσία της ύπαρξής μας στην αγορά. 

Κυβερνοασφάλεια 

Το 2023 μας βρίσκει αντιμέτωπους με τις κυβερνοεπιθέσεις στο επίκεντρο των εξελίξεων. 

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει και πιθανόν βιώσει περιπτώσεις παραβιάσεων σε συστήματα παρακολούθησης και ξέρουμε πολύ καλά ότι ο όρος Cyber Security χρησιμοποιείται με γεωμετρική ανάπτυξη. Οι κίνδυνοι που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε με το άνοιγμα του δικτύου ενός σπιτιού μέσω της συνεχούς επικοινωνίας κάποιου συστήματος ασφαλείας σε κάποιο cloud έχουν αρχίσει να είναι μετρήσιμοι. 

Δεν έχουμε πια ούτε εμείς οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά ούτε και ο τελικός πελάτης την πολυτέλεια να σφυρίζουμε αδιάφορα. 

Είναι γεγονός ότι η αγορά που κινούμαστε μεγαλώνει και εξελίσσεται ίσως γρήγορα από ότι μπορούν κάποιοι να παρακολουθήσουν. Είναι επίσης γεγονός ότι η αγορά έχει κατακλειστεί με νέα προϊόντα και μοντέρνους σχεδιασμούς που γοητεύουν τον τελικό πελάτη. Κατά την άποψή μας όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ουσία του επαγγέλματός μας η οποία είναι η ασφάλεια με όλες τις σημασίες που συμπεριλαμβάνει. 

Επιλογές υπάρχουν πάντα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κάνουμε τη σωστή επιλογή των κατασκευαστών των προϊόντων που αντιπροσωπεύουμε. 

Ήταν και είναι συνειδητή απόφαση της SDC να επιλέγει κατασκευαστές που οδηγούν την εξέλιξη του τομέα με γνώμονα την πραγματική ασφάλεια, ενώ μας επιτρέπουν να ακολουθούμε με τη σειρά μας τις αξίες που πρεσβεύουμε σας εταιρεία. 

Ο κλάδος της ασφάλειας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο που πλέον έχει όνομα και η ταπεινή μας άποψη είναι ότι σύντομα θα επηρεάσει τόσο την αξιοπιστία των προϊόντων όσο και των επαγγελματιών.  

Για το καλό του τελικού πελάτη, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγελματία του κλάδου αλλά και των εταιρειών διανομής, ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε όλοι στο να εξελίξουμε τον κλάδο της ασφάλειας. Η ομάδα της SDC Hellas & SDC Κύπρου δηλώνει το παρόν της.   

Security Manager GR